No cóż, właściwie to tak :D Velikonoční nádivka, czyli w dosłownym tłumaczeniu wielkanocne nadzienie, to jedno z czeskich świątecznych dań i dowód na to, że kuchnia czeska, gdy sięgnąć do jej korzeni, potrafi być całkiem lekka i świeża :) Albo przynajmniej nie ociekać mącznym sosem..
Nádivka to najkrócej mówiąc farsz, którym nadziewa się np. kurczaka, upieczony osobno i podany jako dodatek. Żeby ją przygotować wystarczy wymieszać pokrojone w kostkę czerstwe bułki, dowolną wędzonkę, jajka i mnóstwo zieleniny, przede wszystkim młodych pokrzyw, choć można dodać właściwie dowolne młode zielone listki, szczawik, bluszczyk kurdybanek, a gdy Wielkanoc wypadnie wyjątkowo wcześnie świetnie sprawdzą się też dostępne w każdym zieleniaku natka pietruszki, roszponka czy szpinak.
No i tyle :) Historycznie do nádivki dodawano również głowiznę z wielkanocnego świniobicia, stąd jej druga nazwa hlavička, tej wersji nie próbowałam, robiłam za to nádivkę wegetariańską bez dodatku wędzonki i była świetna, zachęcam do eksperymentów :) Tradycyjnie podajemy do mięsa, ale moim zdaniem doskonale sprawdzi się również z dodatkiem zimnych sosów, np. tatarskiego czy wiosennego.
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!