Cytrynowe ziemniaki pieczone z pomidorkami i czosnkiem

poniedziałek, 25 września 2023

 



Buszując po dziale kulinariów w którejś z zagranicznych księgarni internetowych wypatrzyłam jakiś czas temu książkę w pięknej graficznej okładce ze zdjęciami Susan Bell, jednej z moich ulubionych fotografek. Książka nosiła tytuł Med i tylko zdrowy rozsądek powstrzymał mnie przed ściągnięciem z zagranicy książki jedynie ze względu na okładkę i piękne zdjęcia. Trochę czasu minęło zanim zorientowałam się, że ta piękna książka ukazała się w polskim tłumaczeniu, do czego niewątpliwie przyczynił się fakt, że w Polsce została ona wydana pod innym tytułem i.. w zupełnie innej, zupełnie nieatrakcyjnej jak dla mnie okładce :D No cóż, pozostaje się cieszyć, że chociaż zdjęć nie zrobiono na nowo! :) 

I tak w moje ręce trafiła Mediterranea. Kuchnia słońca Claudii Roden, książka w delikatnie mówiąc średnio ładnej okładce, ale z pięknym wnętrzem wypełnionym fantastycznymi śródziemnomorskimi przepisami i historiami. Bardzo Wam ją polecam, choć nie przestaję się dziwić niektórym decyzjom polskich wydawnictw wypuszczających książki kucharskie :D

Jednym z pierwszych przepisów z Mediterranei, które wypróbowałam, był ten na ziemniaki w cytrynowym sosiku, pieczone z pomidorkami i czosnkiem. Przepyszne danie! Bardzo lubię cytrynową nutę w daniach z ziemniakami, uwielbiam też pieczone pomidory, o pieczonym czosnku nie wspominając. Najkrócej mówiąc wszystko w tym daniu po prostu świetnie gra. Zmieniłam jedynie nieco sposób przygotowania, bo pomidorki pieczone w tak wysokiej temperaturze przez tyle samo czasu co ziemniaki (jak poleca autorka) zaczynały się aż nadto karmelizować, dodaję je więc dopiero pod koniec pieczenia i wychodzi doskonale :) Spróbujcie koniecznie! To danie idealne na pierwsze dni jesieni, kiedy pomidory są jeszcze pyszne, ale mamy już ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego jak.. pieczone ziemniaczki :)

Pieczone cytrynowe ziemniaczki z pomidorkami


1/2 kg ziemniaków (odmiany dobrej do pieczenia)

200 g pomidorków koktajlowych

4-5 ząbków czosnku

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki oliwy

suszony tymianek

chili w płatkach

sól


Ziemniaki obrać (młode można zostawić w łupinkach), podgotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Odcedzić, wrzucić do naczynia, w którym będziemy piec. Oliwę wymieszać dobrze z sokiem z cytryny, polać ziemniaki i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200'C piec do lekkiego zezłocenia (w zależności od wielkości ziemniaków 20-30 minut powinno wystarczyć, ale trzeba sprawdzać), w trakcie pieczenia przemieszać. Pod koniec pieczenia dołożyć pomidorki i obrane ząbki czosnku, posypać tymiankiem, piec razem jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem doprawić zmielonymi płatkami chili, dosolić do smaku.

1 komentarz

  1. Ziemniaczki wyglądają na przepyszne! Czy myśli Pani, że przepis nada się dla osób, które są na diecie? Chciałabym zrzucić kilka kilogramów, dlatego zwracam dużą uwagę na to, co jem. Ostatnio kupiłam sobie także atlas ćwiczeń, aby móc trenować w domu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!