Jagodzianki #2

sobota, 29 lipca 2023

jagodzianki

Lipiec = jagodzianki! Bardzo podoba mi się moda na te bułeczki i choć uważam, że często są po prostu przedrożone, to niesamowice cieszy mnie to, że naprawdę łatwo znaleźć dziś w cukierniach takie naprawdę pyszne! :)

Ale co domowe, to domowe, prawda? Bardzo lubię je piec i dziś z przyjemnością dzielę się z Wami kolejnym przepisem na te letnie łakocie. Pierwszy z moich jagodziankowych przepisów znajdziecie tutaj. Te dzisiejsze są nieco inne, lżejsze, puszystsze i bardziej wilgotne, moim zdaniem idealne :) Przepis dopracowywałam przez kilka sezonów i uważam, że jest naprawdę udany, spróbujcie koniecznie :)


Jagodzianki - nowy przepis


500 g mąki
35 g drożdży
100 g masła
5 żółtek + 1 jajko
100 g cukru
250 ml mleka

500 ml jagód
cukier
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

lekki lukier ukręcony z cukru pudru i soku z cytryny

Drożdże wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru, dodać letnie mleko, odstawić na kilka minut aż pojawią się bąbelki. Resztę mąki i cukru wymieszać, dodać żółtka i jajo, wymieszać, dodać zaczyn i stopione, przestudzone masło, wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto będzie raczej niezbyt gęste, można wyrabiać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 h). Ciasto podzielić na 16-18 porcji, jagody wymieszać z cukrem i skrobią. Kawałki ciasta rozpłaszczać w ręku, nadziewać jagodami (ok. 2-3 czubatych łyżek), sklejać i odkładać na blachę złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia, piec 15-20 min. w 180'C (do zezłocenia). Przestygnięte bułeczki posmarować lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny (może też być sok z cytryny wymieszany z wodą).

1 komentarz

  1. Uwielbiam przyrządzać różne wypieki, to jedno z moich największych hobby. Oprócz tego chciałabym znaleźć jakieś inne zainteresowania i w związku z tym ciągle próbuję nowych rzeczy. Przykładowo niedawno kupiłam sobie zestaw do kaligrafii i nie umiem się doczekać aż go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!