Lohikeitto to bardzo proste danie, właściwie to taka zabielana kartoflanka z dodatkiem łososia, ale to chyba właśnie w tej prostocie tkwi siła. Ważne by do niemal już gotowej zupy nie zapomnieć dodać kawałka masła, moim zdaniem to właśnie ono jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu prosta kartoflanka-łososianka smakuje aż tak wspaniale :)
Lohikeitto
1 kg ziemniaków
200-300 g łososia
1-2 marchewki
koperek
150 ml słodkiej śmietanki
1-2 łyżki masła
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny
sól
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę obrać, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Łososia pokroić w grubszą kostkę (jeżeli macie kawałek ze skórą, to trzeba ją zdjąć), dodać do ugotwanej kartoflanki, pogotować razem ok. 5-10 min., dodać śmietankę i masło, zagotować. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Cześć, bardzo się cieszę! :) Proszę jednak o usunięcie adresów z komentarza..
Usuń