W dziewiątym okienku kalendarza adwentowego mamy pyszne kruche Spritzgebäck! :)
Dziś super proste i efektowne kruche ciasteczka. Do ich przygotowania używamy rękawa (szprycy) cukierniczego z dowolną końcówką, dlatego ciasto musi być dość miękkie, aby dało się bez problemu wyciskać dowolne kształty. Jeśli ciasto przygotowane wg przepisu wyjdzie Wam za gęste (może tak być, jeśli użyjecie np. mniejszego jajka), po prostu dodajcie odrobinę więcej śmietany.
Spritzgebäck
150 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
225 g mąki
100 g mielonych migdałów
1 łyżka śmietanki
szczypta cynamonu
+ czekolada i orzechy włoskie do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, wkręcić jajko, dodać cynamon, wymieszać. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, dodać śmietanę, znów wymieszać. Masę nałożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z dość dużym otworem, wyciskać dowolne kształty, dobrze schłodzić. Piec ok. 10 min. w 190'C (na złoto). Przestudzone ciasteczka maczać w rozpuszczonej czekoladzie (ja wolę mleczną, ale może być dowolna), posypać posiekanymi orzechami.
ojej, te ciastko to mnie zauroczyły
OdpowiedzUsuńTakie niby zwykłe kruche, a ładne :D
OdpowiedzUsuń