Ciasteczka i inne łakocie z suszonych fig są dość popularnym chorwackim i serbskim smakołykiem. Najbardziej typowe dla Chorwacji są chyba smokvenjaki czyli "ciastka" z fig zmielonych z migdałami, rozmarynem i rakiją, na Boże Narodzenie częściej jednak przygotowuje się łakocie wzbogacone o rozmaite bakalie lub pieczone ciasteczka z figowym nadzieniem.
Ja zaproponuję Wam smokvice (po polsku: figusie :)), czyli coś w rodzaju figowych trufli lub bajaderek. Przepis znalazłam na serbskim blogu Mystic Cakes, podobne robi się jednak właściwie w całej byłej Jugosławii, można też spotkać wariacje z dodatkiem czekolady albo w formie bloku umieszonego między dwoma waflami. Wszystkie są pyszne i bardzo świąteczne! :)
Smokvice
+ mielone orzechy do obtoczenia
W garnuszku rozpuścić masło i miód, dodać cynamon, wystudzić. Przygotować figi: odciąć twarde ogonki, jeżeli figi są mocno wysuszone, zalać na chwilę gorącą wodą. Figi zmielić na dość gładką masę z sokiem i skórką otartą z pomarańczy. Ciasteczka zmielić jak najdrobniej, wymieszać z mielonymi orzechami, siekanymi orzechami, żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do suchych składników dodać miód z masłem i cynamonem, wymieszać, dodać zmielone figi, dobrze wymieszać, zagnieść. Z masy uformować wałeczek, zawinąć w folię spożywczą, dobrze schłodzić. Obtoczyć w mielonych orzechach, pokroić w plasterki.
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!