Schneeflöckchen. Najdelikatniejsze na świecie kruche ciasteczka

poniedziałek, 12 grudnia 2022

Schneeflöckchen


W dwunastym okienku kalendarza adwentowego czekają arcydelikatne kruche Schneeflöckchen! :) 

Cały kalendarz znajdziecie tutaj: kalendarz adwentowy. Każdego dnia, aż do Świąt, raczej wieczorami, kolejne gwiazdki zamieniają się w ciasteczka, wystarczy kliknąć w zdjęcie i przeniesiecie się na stronę z przepisem. Oczywiście zapraszam też na Instagram i na Facebook - tam również pojawią się linki do kolejnych okienek kalendarza. Koniecznie pochwalcie się, jeśli upieczecie ciasteczka, z któregoś z kalendarzowych przepisów! :)

Schneeflöckchen to po niemiecku płatki śniegu i myślę, że te ciasteczka nie mogły nazywać się inaczej. To najdelikatniejsze kruche ciasteczka jakie kiedykolwiek jedliście, są jak chmurka, puszek, jak.. płatki śniegu :) Wręcz rozpływają się w ustach! A dzieje się to za sprawą skrobi ziemniaczanej. W ogóle dodatek jakiejkolwiek mąki bezglutenowej do kruchego ciasta powoduje, że ciasto to staje się jeszcze bardziej kruche i super delikatne, a tu mąki ziemniaczanej jest aż 2 razy więcej niż zwykłej mąki pszennej. 
Musicie je upiec! :)

Schneeflöckchen


120 g masła
120 g skrobi ziemniaczanej
60 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru pudru z wanilią
+ cukier puder z wanilią do oprószenia

Mąkę, skrobię i cukier wymieszać, dodać zimne masło, szybko zagnieść. Z ciasta formować niewielkie kulki, układać je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem odciskając wzór ząbków widelca. Dobrze schłodzić (przez min. 15-20 min.). Piec ok. 10-12 min. w 180'C. Jeszcze ciepłe posypać hojnie cukrem pudrem z wanilią

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!