Rumkugeln. Rodzynkowo-ciasteczkowe kulki z rumem

wtorek, 6 grudnia 2022

Rumowe kule

A w szóstym, mikołajkowym okienku kalendarza adwentowego czekają rumowe kule! :) 

Cały kalendarz znajdziecie tutaj: kalendarz adwentowy. Każdego dnia, aż do Świąt, raczej wieczorami, kolejne gwiazdki zamieniają się w ciasteczka, wystarczy kliknąć w zdjęcie i przeniesiecie się na stronę z przepisem. Oczywiście zapraszam też na Instagram i na Facebook - tam również pojawią się linki do kolejnych okienek kalendarza. Koniecznie oznaczajcie mnie, jeśli upieczecie ciasteczka, z któregoś z kalendarzowych przepisów! :)


Rumkugeln, rumové koule, jeśli po przeczytaniu przepisu powiecie, że to właściwie takie bajaderki, nie będę się sprzeczać :) I oczywiście możecie użyć do ich przygotowania jakichś przeschniętych ciasteczek, choćby i pierniczków. Przepisy na rumowe kulki są zasadniczo dwa: takie z masłem, i takie z rodzynkami. Ja zdecydowanie wolę tę drugą, bo uwielbiam rodzynki (zwłaszcza te macerowane w rumie!), a poza tym takie kulki można dłużej przechowywać. Z tego samego powodu używam też kawy, ale nie macie ochoty na kawowe aromaty to jak najbardziej możecie do połączenia masy wykorzystać słodką śmietankę. Zawsze jest pysznie! :)


Rumkugeln


200 g herbatników maślanych lub innych ulubionych ciasteczek
50 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
100 g rodzynek namoczonych w rumie
100-150 g cukru
50 ml rumu
1 łyżka kakao 
1-2 łyżki śmietanki lub mocnej kawy
+ kakao wymieszane ze szczyptą cynamonu do obtoczenia

Herbatniki zmielić z rodzynkami, dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładką masę. Formować małe kulki, obtoczyć w kakao wymieszanym z cynamonem. Przechowywać w lodówce.

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!