Miałam wielką ochotę na ciasteczka z marcepanem i ten przepis wydał mi się idealny. Wydaje mi się, że nie jest to super tradycyjny przepis świąteczny (choć nieco przypomina klasyczne włoskie mandorlini więc może.. :)), ale ciasteczka są przepyszne i moim zdaniem wyjątkowo dobrze się prezentują. Uwielbiam pieczony marcepan i pieczone migdały, a to właściwie jest pieczony marcepan w podpieczonych migdałowych płatkach. Jednym słowem - pyszności! :)
Marzipan-Wölkchen
200 g masy marcepanowej
50 g cukru pudru
1 białko
płatki migdałowe
Marcepan zetrzeć na grubych oczkach tarki lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem pudrem i białkiem, zagnieść, zwilżonymi rękami formować kule. Obtaczać je w płatkach migdałowych, piec 12-15 min. w 180'C. Można posypać cukrem pudrem.
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!