M贸j ulubiony przepis na przek艂adane kruche ciasteczka z dziurk膮 podawa艂am ju偶 tutaj, dzi艣 podrzucam drugi, jeszcze bardziej klasyczny, bo z dodatkiem mielonych migda艂贸w. Ja najcz臋艣ciej wybieram te mocno cytrynowe, ale czasem lubi臋 odmian臋 i wtedy wybieram w艂a艣nie takie migda艂owe, czasem migda艂y zamieniam na orzechy, zale偶y, co akurat mam pod r臋k膮.
Nazwa tych ciasteczek pochodzi od austriackiego ciasta zwanego Linzer Torte, czyli tortu linckiego. Linzerli s膮 w艂a艣ciwie jego miniaturow膮 wersj膮. Z ciekawostek - Linzer Torte jest podobno najstarszym ciastem, kt贸rego nazwa pochodzi od nazwy miejscowo艣ci (a miejscowo艣ci膮 t膮 jest oczywi艣cie austriacki Linz ;)).
Jak zrobi膰 idealnie kruche ciasteczka?
Aby ciasteczka by艂y naprawd臋 kruche, ciasto, z kt贸rego je pieczemy powinno by膰 super zimne i niezbyt d艂ugo wyrabiane. Zagniatamy je tylko do momentu jako takiego po艂膮czenia sk艂adnik贸w, nie musi by膰 nawet zupe艂nie g艂adkie. to za艂atwi wa艂kowanie. Sch艂odzone ciasto dzielimy na 2-3 mniejsze porcje, kt贸re szybko rozwa艂kowujemy i wykrawamy z nich ciasteczka. Ciasteczka nast臋pnie ponownie porz膮dnie sch艂adzamy.
Skrawk贸w ciasta pozosta艂ych po wykrawaniu ciasteczek nigdy nie doklejam do kolejnej porcji ciasta, nie zagniatam ponownie, wk艂adam je do lod贸wki i wyci膮gam a偶 powykrawam wszystkie ciasteczka. Uk艂adam je wtedy jedne na drugich i szybko wa艂kuj膮c 艂膮cz臋 w jeden placek, z kt贸rego wykrawam dodatkow膮 porcj臋 ciasteczek. Tego, co pozostanie z tego drugiego wa艂kowania, ju偶 raczej ponownie nie zagniatam. Sch艂adzam i piek臋 takie nieregularne kszta艂ty, kt贸re traktuj臋 jako bonus dla piekareczki i wcinam zaraz po upieczeniu albo krusz臋/miel臋 i dodaj臋 do trufli lub bajaderek. Zbyt wiele razy zagniatane i wa艂kowane kruche ciasto robi si臋 twarde.
Przepis, kt贸ry dzi艣 podaj臋, pochodzi z mojej ulubionej ksi膮偶ki o kuchni austriackiej, czyli Tante Hertha's Viennese Kitchen.
Linzerli
140 g cukru pudru
140 g m膮ki
140 g mielonych miegda艂贸w lub orzech贸w laskowych
140 g mas艂a
3 偶贸艂tka
sok z 1 cytryny
szczypta mielonego cynamonu
+ kilka 艂y偶ek d偶emu malinowego do prze艂o偶enia
+ cukier puder do opr贸szenia
M膮k臋 wymiesza膰 z orzechami, cukrem i cynamonem, posieka膰 z zimnym mas艂em. Doda膰 偶贸艂tka i sok cytrynowy, zagnie艣膰 w kul臋. Sch艂odzi膰, podzieli膰 na 2-3 porcje, rozwa艂kowa膰, wycina膰 ciasteczka. W po艂owie ciasteczek wyci膮膰 mniejsz膮 dziurk臋. Ciasteczka ponownie sch艂odzi膰. Piec ok. 8-9 min. w 180'C. Ciasteczka przek艂ada膰 d偶emem malinowym (mo偶na przetrze膰 przez sitko, ale nie trzeba). Opr贸szy膰 cukrem pudrem.
Prze艣lij komentarz
Zapraszam do komentowania!