Dziś kolejny stary serbski przepis na świąteczne ciasteczka. Możecie je przygotować dokładnie wg poniższego opisu lub wykorzystać dowolne kruche ciasto i "opanierować" je w orzechach. Dzięki tej orzechowej skorupce krešenti [wym.: kreszenti] są naprawdę wyjątkowe - bardzo polecam obtoczyć je w białku i orzechach dwukrotnie, wówczas skorupka będzie naprawdę chrupiąca. Do połączenia ciasteczek możecie użyć dowolnej, ulubionej czekolady. Ja lubię mleczną, ale jeśli jesteście miłośnikami gorzkiej, nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać właśnie taką.
Krešenti
250 g mąki
125 g masła
125 g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
125 g masła
125 g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
+ 1 białko i mielone orzechy włoskie do obtoczenia
+ 100 g czekolady i 1 łyżka masła do przełożenia
Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i żółtko, szybko zagnieść, schłodzić. Z masy formować niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), każdą kulkę zamoczyć w lekko roztrzepanym białku, następnie dokładnie obtoczyć w niezbyt drobno mielonych orzechach, po czym jeszcze raz w białku i znowu w orzechach. Piec ok. 18-20 min. w 180'C. Ciasteczka mogą delikatnie popękać, ale po wystygnięciu nie będzie to aż tak bardzo widoczne. Czekoladę rozpuścić z masłem. Przestudzone ciasteczka sklejać czekoladą po dwa.
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!