Krešenti. Serbskie kruche ciasteczka w orzechowej skorupce

czwartek, 15 grudnia 2022



Dziś kolejny stary serbski przepis na świąteczne ciasteczka. Możecie je przygotować dokładnie wg poniższego opisu lub wykorzystać dowolne kruche ciasto i "opanierować" je w orzechach. Dzięki tej orzechowej skorupce krešenti [wym.: kreszenti] są naprawdę wyjątkowe - bardzo polecam obtoczyć je w białku i orzechach dwukrotnie, wówczas skorupka będzie naprawdę chrupiąca. Do połączenia ciasteczek możecie użyć dowolnej, ulubionej czekolady. Ja lubię mleczną, ale jeśli jesteście miłośnikami gorzkiej, nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać właśnie taką.

Krešenti


250 g mąki
125 g masła
125 g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
+ 1 białko i mielone orzechy włoskie do obtoczenia
+ 100 g czekolady i 1 łyżka masła do przełożenia

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i żółtko, szybko zagnieść, schłodzić. Z masy formować niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), każdą kulkę zamoczyć w lekko roztrzepanym białku, następnie dokładnie obtoczyć w niezbyt drobno mielonych orzechach, po czym jeszcze raz w białku i znowu w orzechach. Piec ok. 18-20 min. w 180'C. Ciasteczka mogą delikatnie popękać, ale po wystygnięciu nie będzie to aż tak bardzo widoczne. Czekoladę rozpuścić z masłem. Przestudzone ciasteczka sklejać czekoladą po dwa. 

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!