Kółka, czyli pączki z dziurką z przepisu Basi to moje najnowsze tłustoczwartkowe olśnienie, choć, co tu dużo mówić, kilka lat już minęło od czasu kiedy smażyłyśmy je w mojej praskiej mini-kuchni :D Nie wiem, czemu do tej pory o nich nie napisałam.. Ale ponieważ udało mi się odnaleźć w moim przepastnym archiwum zdjęcie poglądowe, nadrabiam zaległości :)
Kółka nie dość, że przepyszne, to są przede wszystkim smakołykiem ekspresowym. Co prawda trzeba tu zagnieść ciasto, ale mimo dodatku drożdży, nie wymagają one żadnego wyrastania. Wystarczy szybko zagnieść, z grubsza rozwałkować, wyciąć tym co macie pod ręką i od razu można smażyć! :) A smakują.. jak pączki, wiadomo, przecież to drożdżowe :)
Kółka, czyli pączki z dziurką (przepis Basi)
1/2 kg mąki
50 g drożdży
1 szkl. kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
+ cukier puder do posypania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, chwilę powyrabiać, rozwałkować na 3-5 mm (ciasto nie musi wyrastać), wycinać kółka z dziurką, smażyć na złoto na dość głębokim tłuszczu. Lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne oponki z cukrem pudrem ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
UsuńSuper,że blog reaktywowany. Uważam go za jeden z fajniejszych w polskiej blogsferze.
OdpowiedzUsuńMagda
Dziękuję! Bardzo miło mi to czytać :) Na facebooku trochę się tłumaczyłam, czemu chwilowo nie ma nowych wpisów, w każdym razie niedługo powinno się tu znów pojawiać troszkę więcej nowości :) A póki co zapraszam też na Instagram (monika_kuchnianaszapolska) :)
Usuń