Kisiel żurawinowy z Wileńszczyzny. Blogowy kalendarz adwentowy

wtorek, 1 grudnia 2020


Mamy grudzeń, czas więc ruszać ze świątecznymi przepisami, co Wy na to? W kategorii Boże Narodzenie uzbierało się ich już całkiem sporo, ale oczywiście w tym roku możecie liczyć na mnóstwo nowych, mniej czy bardziej tradycyjnych gwiazdkowych łakoci :) 

Kisiel żurawinowy - wigilijny deser z Wileńszczyzny


Zaczynamy przepisem na wigilijny deser z Wileńszczyzny. Kisiel żurawinowy, bo o nim mowa, przygotowuje się przeważnie z żurawiny błotnej, której w litewskich rojstach rośnie pod dostatkiem. Na Mazurskich bagienkach żurawin
y błotnej również nie brakuje, ja tym razem jednak miałam pod ręką amerykańską więc kisiel przygotowałam właśnie z niej. Wy również możecie tak zrobić, jeśli akurat nie macie dostępu do jej mniejszej, błotnej kuzynki, jest równie pysznie :) Kisiel przygotowuje się bardzo łatwo, wytarczy chwilę pogotować żurawiny z ulubionymi przyprawami (mi szczególnie pasuje tu cynamon i cytryna), a potem połączyć otrzymany sok z odrobiną skrobi ziemniacznej. I już!

Blogowy kalendarz adwentowy


O świętach na Wileńszyźnie chciałabym napisać więcej w którejś z kolejnych notek, ale dzisiaj, przy okazji pierwszego grudniowego wpisu, chciałabym wspomnieć też o niespodziance, którą dla Was przygotowałam. Jeśli śledzicie Kuchnię naszą polską na Facebooku lub Instagramie to już wiecie, że od niedzieli bawimy się tam w blogowy kalendarz adwentowy! Codziennie aż do Świąt, chwilkę po 18:00, podrzucam Wam na facebookowym fanpage'u oraz w relacjach na Instagramie przepisy na świąteczne smakołyki. Początkowo myślałam, żeby w kalendarzu umieścić tylko nowe przepisy, ale szkoda by było nie przypomnieć również tych, które szczególnie lubię i które bardzo przypadły Wam do gustu w minionych latach, będzie więc mnie więcej pół na pół - trochę przepisów z poprzednich lat i trochę zupełnie nowych, takich jak dzisiejszy kisiel żurawinowy :) Zajrzyjcie koniecznie, polubcie, zasubskrybujcie, udostępnijcie i mam nadzieję, że będziemy się razem dobrze bawić otwierając kolejne okienka z bożonarodzeniowymi łakociami :)

No a teraz zapraszam już na kisel! A więcej przepisów bożonarodzeniowych znajdziesz klikając TUTAJ :)


 Kisiel żurawinowy

1 szkl. żurawiny
4 łyżki cukru
500 ml wody
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
kawałek kory cynamonu
sok z cytryny


Żurawinę zalać wodą, zagotować, dodać cynamon. Gotować ok. 15-20 min. aż owoce zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, przecedzić. Odlać 1/2 szkl. otrzymanego soku żurawinowego, wymieszać dokładnie ze skrobią. Resztę soku posłodzić, doprawić cytryną (do smaku), zagotować, dodać pozostały sok ze skrobią, stale mieszając gotować ok. 2-3 min. Podawać z owocami lub z bitą śmietaną.




Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!