Zupa kurkowa i.. leniwej gospodyni szybki sposób na czyszczenie kurek

poniedziałek, 14 września 2020

zupa kurkowa

 

Jak już tu kiedyś pisałam, zdecydowanie nie jestem grzybowa. Grzyby mogłyby dla mnie właściwie nie istnieć.. Ale urokowi złocistych, chrupiących kurek nie potrafię się oprzeć nawet ja :-) Tak samo rydzom i zielonkom. No i ten prawdziwek do barszczu albo grzybki w occie.. Tak, od czasu do czasu na coś się skuszę :-) I bardzo lubię grzybobrania! 


Jak szybko wyczyścić kurki?


Wczoraj pokazałam na Instagramie mój sposób na szybkie  i niemęczące czyszczenie kurek, który spotkał się z mnóstwem Waszych pozytywnych reakcji. Znajdziecie go w zapisanych Instastories pod tytułem "Kurki", ale oczywiście podzielę się nim z Wami i tutaj, w końcu nie wszyscy muszą korzystać z instagrama ;) A jak niewdzięczne potrafi być czyszczenie kurek z piasku i świerkowych szpilek, które wciskają się między blaski może opowiedzieć chyba każdy! A kurkom wystarczy.. zrobić szybki peeling! Tak, wystarczy wrzucić kurki do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżkę czy dwie mąki, chwilę pomieszać ręką i opłukać. I już! Dzięki mącznemu peelingowi łatwo wydostaniemy spomiędzy blaszek cały piasek, a kurki pozostaną jędrne i chrupiące. Dla mnie to było odkrycie na miarę Nobla! :D


A zupa? Zupa kurkowa jest pyszna! Złociutka, wyrazista w smaku i bardzo rozgrzewająca, idealna na tę porę roku! I oczywiście zapraszam do obserwowania kuchniowego Instagrama, co jakiś czas wrzucam tam przepisy i kuchenne ciekawostki, piszę o książkach, podróżach i wszystkim, co mnie zaciekawi :)


Zupa kurkowa


200-300 g kurek
200 g ziemniaków
włoszczyzna
2 cebule
masło
sól
czarny pieprz (raczej dużo)
ziele angielskie
listek laurowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki


Jedną cebulę opalić nad ogniem, dodać włoszczyznę, pieprz, ziele i listek laurowy i ugotować bulion. Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce masła, dodać oczyszczone kurki, smażyć ok. 5-8 min. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyć kolejnych kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zupę zabielić śmietaną (śmietanę przed dodaniem do zupy hartujemy, mieszając ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy), chwilkę jeszcze pogotować. Podawać doprawioną świeżo mielonym czarnym pieprzem i hojnie posypaną natką pietruszki.

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!