Letnie obiady: młody kalafior z bułką tartą

wtorek, 18 sierpnia 2020


Letnich obiadów odsłona kolejna! Młode ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa, mizeria, jajko sadzone, kalafior z masłem i bułką tartą - wszystko na raz albo w dowolnych kombinacjach, czyli polska letnia klasyka - czy może być coś lepszego? :)

Kalafiora tu jeszcze nie było więc dziś kalafior :)

Kalafior po polsku, czyli z masłem i bułką tartą

1 nieduży kalafior
2-3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
sól

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie (młody gotuje się bardzo szybko, ważne, żeby nie rozgotować). Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę i lekko zrumienić. Ugotowanego kalafiora odcedzić, wrzucić na patelnię i chwilkę podsmażyć z bułką. Podawać np. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. 



Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!