Książką Fresh from Poland już tu się zachwycałam, dziś przyszedł czas na mój ulubiony przepis z tejże książki. O tym, że jako pierwszą ugotuję z niej tę właśnie zupę, wiedziałam jak tylko zobaczyłam ją w spisie treści. Młode ziemniaki i maślanka/kwaśne mleko/kefir - przecież to brzmi jak lato! To nie może nie smakować!
Od początku byłam pewna, że ta zupa będzie pyszna, nie miałam jednak pojęcia, że aż tak :) Jest fenomenalna! Lekko kwaskowa, kremowa kartoflanka z dużą ilością koperku i czarnego pieprzu smakuje jak lato w pełni. Więc jeśli kochacie letnie ziemniaczki z kwaśnym mlekiem (a kto nie kocha!), nie wahajcie się i ugotujcie ją koniecznie :)
Zupa z młodych ziemniaków na maślance - z Fresh from Poland Michała Korkosza
500-700 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
250 ml maślanki
1 l wywaru warzywnego
koperek
sól
czarny pieprz
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, obsmażyć na lekko złoto (ok. 5 min.), zalać wywarem, ugotować do miękkości. Lekko przestudzić, zmiksować na gładki krem, dodać maślankę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzu nie żałować), przed podaniem hojnie posypać posiekanym koperkiem. Ja lubię do tej zupy dodać dodatkowe malutkie ziemniaki ugotowane w całości w łupinkach, pycha! :)

Krem ziemniaczany bardzo lubię. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, maślanka nadaje tej zupie wspaniałego smaku, to zupełnie coś innego niż zwykły krem ziemniaczny <3 :)
UsuńHit lata!
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
Usuń