Zupa jagodowa

środa, 22 lipca 2020



Uwielbiam jagody! A zupa jagodowa to kolejny smak lata! Przygotowuje się ją raz-dwa więc jest idealna na upały, jest pyszna na ciepło i na zimno, ze śmietaną lub bez.. Warto ugotować większą porcję, część zjeść jako zupę, a do reszty dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i zakręcić szybki letni kisiel :) Podobno są tacy, którzy nie przepadają za zupami owocowymi, ale kto by w to wierzył? :D

Zupa jagodowa


1 szkl. jagód
cukier
1,5 l wody
1/2 szkl. słodkiej śmietanki
makaron

Jagody zasypać kilkoma łyżkami cukru, poczekać aż puszczą trochę soku (ilość cukru dowolna, jak wolimy słodsze to więcej, wiadomo :) Ja zwykle daję ze 4 łyżki, ewentualnie później dosładzam.). Dodać wodę, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut, pod koniec gotowania zabielić śmietanką. Podawać z ugotowanym makaronem, najlepiej domowym :)

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!