Od czasu do czasu lubię zanurkować nie tylko między kartki przedwojennych książek kucharskich, ale również w kulinaria regionalne. Szperając w przepisach z Lubelszczyzny doszłam do wniosku, że to prawdziwy raj dla miłośników kuchni bezmięsnej. I dziś właśnie taki przepis.
Podczos to popularna również w innych regionach Polski nazwa potrawki z młodej kapusty. Na Lubelszczyźnie, a konkretniej na Ziemii Łukowskiej, robi się ją jednak nieco inaczej, a mianowicie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Taki podcos jest nadal lekki i świeży, a jednak zdecydowanie bardziej sycący, zdecydowanie warto spróbować tej wersji! :-)
Podcos lubelski (przepis z koła gospodyń wiejskich w Woli Osowińskiej)
Kapustę poszatkować dość drobno, wrzucić do garnka, dodać przyprawy i większość koperku, gotować przez kilkanaście minut. Dodać kaszę, przykryć i gotować do miękkości. Dodać szczypiorek, resztę koperku, podawać z chlebem i zajadać :)
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!