Podcos lubelski, z młodej kapusty

niedziela, 19 lipca 2020


Od czasu do czasu lubię zanurkować nie tylko między kartki przedwojennych książek kucharskich, ale również w kulinaria regionalne. Szperając w przepisach z Lubelszczyzny doszłam do wniosku, że to prawdziwy raj dla miłośników kuchni bezmięsnej. I dziś właśnie taki przepis. 

Podczos to popularna również w innych regionach Polski nazwa potrawki z młodej kapusty. Na Lubelszczyźnie, a konkretniej na Ziemii Łukowskiej, robi się ją jednak nieco inaczej, a mianowicie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Taki podcos jest nadal lekki i świeży, a jednak zdecydowanie bardziej sycący, zdecydowanie warto spróbować tej wersji! :-)

Podcos lubelski (przepis z koła gospodyń wiejskich w Woli Osowińskiej)

1 główka młodej kapusty
1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
1 pęczek koperku
1/2 pęczka szczypiorku
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz czarny
sól

Kapustę poszatkować dość drobno, wrzucić do garnka, dodać przyprawy i większość koperku, gotować przez kilkanaście minut. Dodać kaszę, przykryć i gotować do miękkości. Dodać szczypiorek, resztę koperku, podawać z chlebem i zajadać :)


Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania!