O kruchym cieście z rabarbarem i różą po raz pierwszy pisałam na innym blogu.. 10 lat temu! Opowiadałam wówczas o etymologii słowa rabarbar (bardzo ciekawej, nazwa ta pochodzi od dawnej nazwy rzeki Wołgi - Rha, którą kwaśne łodygi przypływały z Chin do Europy - Rha barbarum = wołżański obcy, obcy znad Wołgi) a rabarbar i różę zapiekałam w kruchym cieście w formie malutkich galette. Pomysł na rabarbarowe galette wypatrzyłam u Basi, od siebie dodałam różę i powiem nieskromnie, to jeden z najlepszych pomysłów na jakie kiedykolwiek wpadłam :D
Uwielbiam to połączenie i uwielbiam rabarbar, od rabarbaru zaczyna się dla mnie prawdziwa wiosna! Tak tak, nie od truskawek, truskawki na Mazurach to już prawie lato, a rabarbar pojawia się w ogródkach i na straganach już w pierwszych dniach maja, czasem nawet pod koniec kwietnia, wypatruję go zawsze z niecierpliwością :-) Czasem zaczynam rabarbarowy sezon od drożdżowego, czasem od placka na zsiadłym mleku (oczywiście kiedy już najem się surowych łodych maczanych w cukrze :)), w tym roku zaś wybór padł właśnie na kruche z rabarbarem i różą.
Róża, czyli płatki róży ucierane z cukrem doskonale dosładzają kwaśny rabarbar, kruche ciasto z odrobiną cytrynowej skórki jest zawsze świetne, kruszonka wiadomo, a całość pachnie wprost wspaniale! Rześko, słodko-kwaśno-wytrawnie, trochę jak dzieciństwo, trochę jak wiosna, trochę jak łąka koło domu, trochę jak jakieś dalekie kraje. Tak mogłyby pachnieć moje perfumy :-)
Ciasto to możecie oczywiście w formie galette, wtedy można nawet zrezygnować z kruszonki, ja częściej piekę z kruszonką w sporej, sernikowej blaszce. Nigdy nie jest go za dużo! :)
Kruche ciasto z rabarbarem i różą
Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
+ rabarbar, 1-2 łyżki cukru
+ kilka łyżek róży
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Przgotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, posiekać szybko z zimnym masłem, dodać jajko, szybko zagnieść, schłodzić. Po ok. godzinie ciasto rozwałkować tak by weszło do blaszki, schłodzić raz jeszcze, podziurkować widelcem i podpiec ok. 15 min. w 190'C.
W międzyczasie pokroić dość drobno rabarbar, lekko go osłodzić. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. Na podpieczony spód wyłożyć kilka łyżek róży, rozsmarować. Na to rozłożyć posiekany rabarbar, całość posypać kruszonką. Piec ok. 20 min. w 180'C (do zezłocenia). Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem, kroić i wcinać :-)
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!