Niby mogłabym nie jeść mięsa i jeżeli mam do wyboru słabej jakości mięso albo żadne to wybieram żadne, ale bardzo lubię od czasu do czasu przyrządzić np. confit z kaczych nóg albo coś bliskowschodniego z kurczakiem lub wołowiną. Dobrego tatara albo carpaccio też nie odmówię, a za pyszną kiełbasą i boczkiem wręcz przepadam. Biała kiełbasa to też jedna z moich słabości. Choć kojarzy mi się rzecz jasna, przede wszystkim z wielkanocnym śniadaniem, jest bardzo uniwersalna. W zależności od dodatków będzie idealna na szybką kolację przygotowaną po pracy, na kolację bardziej elegancką lub nieśpieszny niedzielny obiad. Świetnie się też odgrzewa.
Tę, którą proponuję dzisiaj, bez zastanowienia podałabym niezależnie od okazji, jest po prostu doskonała! Kiedy tylko wypatrzyłam ją u Lo wiedziałam, że przyrządzę ją najszybciej jak się da. Jedliśmy ją więc na obiad w wielkanocny poniedziałek, ale z wielką chęcią powtórzę to danie choćby jutro :-) Jabłka, śliwki i przepyszna cebulka, które pieczemy razem z kiełbasą są wystarczającym dodatkiem, jeżeli chcemy zjeść ją na szybki lunch lub codzienną kolację, na konkretniejszy obiad podałabym ją z ziemniakami z koperkiem lub z dobrym chlebem i sosem chrzanowym. Polecam gorąco! :)
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i wędzonymi węgierkami
4-5 kawałków surowej białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1-2 cebule
2 jabłka (reneta, antonówka)
garść wędzonych węgierek (np. suski sechlońskiej)
1/2 szkl. cydru
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
garść liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
Cebule obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na łyżce oleju, posolić, doprawić pieprzem i majerankiem. Kiełbasę sparzyć (czyli na kilka minut włożyć do garnka z wrzącą wodą). Boczek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie naczynia, w którym będziemy piec. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, śliwki poprzekrajać na pół. Na boczku ułożyć kiełbaski, pomiędzy nie powkładać kawałki jabłka i śliwki. Na wierzchu rozłożyć usmażoną cebulę, dodać ziele i listki laurowe. Całość podlać cydrem, piec ok. 30 min. w 180'C. Podawać z ziemniakami i chrzanem.
Świetne danie! Tradycyjne polskie połączenie smaków: węgierki, jabłka, majeranek i biała kiełbasa...pyszności :)
OdpowiedzUsuń