Dziś, zgodnie z obietnicą, ciąg dalszy książkowego prezentownika. Tym razem książki po angielsku. Jeśli macie wśród przyjaciół lub rodziny obcokrajowców, których chcecie obdarować pięknym prezentem, a przy okazji zapoznać z kuchnią Waszego kraju to będzie strzał w dziesiątkę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podarować którąś z tych książek również zainteresowanym kulinariami polskojęzycznym najbliższym. Co więcej, myślę, że sprawicie im takim prezentem wielką radość! Odnoszę wrażenie, że możliwość obserwowania polskiej kuchni z pewnego oddalenia pozwala dostrzec takie jej cechy, których często na codzień nie zauważamy i spojrzeć na kulinaria, które znamy od zawsze z zupełnie nowej, ciekawej perspektywy. No to zapraszam, wszystkie książki są rewelacyjne i łatwo dostępne w popularnych księgarniach internetowych :)
1. Zatorska B., Rose Petal Jam. Recipies and Stories from Summer in Poland
Absolutnie najpiękniejsza książka o kuchni polskiej. Zachwycam się nią od prawie 10 lat i póki co nie zanosi się na to, żeby jakakolwiek książka mogła zdetronizować ją w moim prywatnym rankingu ulubionych książek kucharskich. Autorką książki jest Polka od kilkudziesięciu lat mieszkająca w Australii, która na jedno lato wraca w swoje strony, by podróżować, wspominać i odkrywać smaki dzieciństwa oraz rodzinne przepisy. Beata Zatorska podróżuje wraz z mężem - fotografem, którego cudowne zdjęcia możemy podziwiać w książce. Przepisy zebrane w książce to polskie letnie klasyki - dżem truskawkowy, mizeria, chłodnik, ogórki małosolne - podstawowe, nieudziwnione.
Absolutnie najpiękniejsza książka o kuchni polskiej. Zachwycam się nią od prawie 10 lat i póki co nie zanosi się na to, żeby jakakolwiek książka mogła zdetronizować ją w moim prywatnym rankingu ulubionych książek kucharskich. Autorką książki jest Polka od kilkudziesięciu lat mieszkająca w Australii, która na jedno lato wraca w swoje strony, by podróżować, wspominać i odkrywać smaki dzieciństwa oraz rodzinne przepisy. Beata Zatorska podróżuje wraz z mężem - fotografem, którego cudowne zdjęcia możemy podziwiać w książce. Przepisy zebrane w książce to polskie letnie klasyki - dżem truskawkowy, mizeria, chłodnik, ogórki małosolne - podstawowe, nieudziwnione.
2. Zatorska B., Candied Orange. Recipies and Stories from Winter in Poland
Druga książka Beaty Zatorskiej, dla odmiany w klimacie zimowo-świątecznym. Znajdziemy tu kolejną porcję, tym razem bożonarodzeniowych, wspomnień z dzieciństwa, opisy świątecznych tradycji i zwyczajów oraz kolejne klasyczne przepisy. Również przepiękna pozycja, idealna na gwiazdkowy prezent. Mnie odrobinę razi fantazyjny (i zupełnie nieczytelny ;)) font, którym wydrukowano w niej wiersze i niektóre podtytuły, ale to naprawdę drobiazg. Również bardzo polecam i z niecierpliwością czekam na zapowiedzianą już kolejną książkę Beaty, Lilac Honey, która opowiadać ma o kuchni wiosennej i wielkanocnej :)
3. Behan R., Wild Honey and Rye. Modern Polish Recipes
Moje najnowsze odkrycie. Autorką Wild Honey and Rye jest urodzona w Anglii córka powojennych emigrantów, dziś jedna z popularnych brytyjskich dziennikarek kulinarnych, która z ogromną ciekawością i otwartością odkrywa nowoczesną kuchnię polską. To super ciekawe spojrzenie na polskie kulinaria - Ren Behan rzecz jasna wraca do wspomnień i rodzinnych, domowych przepisów, ale przede wszystkim z pasją, zaciekawieniem i świetnym zmysłem obserwacji opisuje współczesną Polskę, którą postrzega jako nowoczesny, pulsujący energią, otwarty kraj ze wspaniałą, świeżą, kolorową, pełną warzyw, kasz i ziół żyjącą i zmieniającą się kuchnią. Ren w czasie swojej podróży po kraju odwiedza tętniące życiem targi śniadaniowe i kulinarne festiwale, je w popularnych restauracjach i bistrach oraz w kuchniach swoich polskich przyjaciół. Obserwuje polską kuchnię czerpiącą hojnymi garściami zarówno z tradycji, jak i na przykład z popularnych dziś u nas kuchni śródziemnomorskich, stawiającą na dobrej jakości świeże, lokalne produkty, lekką i po prostu pyszną. Znajdziemy tu więc nie tylko przepisy na klasyki takie jak mielone czy bigos, ale również popularne od kilku lat rozmaite kaszotta z dodatkiem typowych dla polskiej kuchni składników, genialne przepisy na ryby czy np. ziołomiody. Osobny rozdział poświęcony jest też nalewkom, które autorka uważa (moim zdaniem bardzo słuszne) za bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Bardzo polecam, to rewelacyjna książka o współczesnym polskim jedzeniu!
4. Zak Z., Polska. New Polish Cooking
To kolejna książka o nowoczesnej kuchni polskiej, o ile jednak Ren Behan jest przede wszystkim świetną obserwatorką opisującą współczesne polskie kulinaria dokładnie takimi, jakie są, o tyle Zuza Zak stawia raczej na inspirację polskimi produktami, tradycjami kulinarnymi, przyrodą i historią. W New Polish Cooking znajdziecie porcję przepisów, które doskonale znacie (śniadaniowa zupa dyniowa z zacierkami, ....), jak również przepisy nowe, ciekawe zestawienia smakowe (wszyscy znamy bliny z kawiorem, ale co by było gdyby połączyć bliny z popularnym niegdyś żydowskim kawiorem.. z bakłażana?) czy autorskie recepty luźno inspirowane lokalnymi produktami (sałatka z łososia z toruńskim piernikiem). Do mnie osobiście bardziej przemawia podejście Ren Behan, ale co by nie mówić, stawiając nie tyle na precyzyjne odtwarzanie konkretnych przepisów, co na propagowanie lokalnych produktów i ogólnych konceptów typowych dla swojego kraju dań, Włosi rozsławili swoją kuchnię na cały świat. Może w tym szaleństwie jest metoda? :) Każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem, w książce znajdziemy też całkiem sporo dłuższych tekstów dotyczących polskiej historii i kultury (trochę w stylu streszczenia lekcji z weekendowej polskiej szkoły, ale całkiem ciekawych). Polska Zuzy Zak ukazała się również po polsku nakładem wydawnictwa Buchman, polska wersja ma inny wstęp niż angielska, oczywiście polecam! :)
5. Tomaszewska-Bolałek M., Polish Culinary Paths
Ta książka to nie lada ciekawostka! Pisana na rynki dalekowschodnie (ukazała się również po japońsku, chińsku i koreańsku) prezentuje kuchnię polską z bardzo ciekawej perspektywy. Z powodzeniem możecie podarować ją osobie, dla której nie tylko polska kuchnia, ale i kultura zachodnioeuropejska w ogóle, jest czymś raczej egzotycznym. Dlatego z rozdziału o potrawach świątecznych dowiemy się np. o co w ogóle chodzi z tym Bożym Narodzeniem, poczytamy o lokalnych składnikach i produktach i dowiemy się, czego warto szukać na półkach miejscowych delikatesów. Ogromną zaletą tej książki są nawiązujące do dalekowschodniej, minimalistycznej stylistyki zdjęcia potraw, spójrzcie choćby na okładkowy barszcz z uszkami :)
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!