Orzechy linckie, kolejne przepyszne ciasteczka na Święta

wtorek, 19 grudnia 2017

Ciasteczka cieszyńskie - linckie orzechy

Z Cieszyna oczywiście :) W Czechach nazywają się guzikami myśliwego, w okolicach Cieszyna zaś lineckimi orzechami. Składają się z warstwy ciasta kruchego (tzw. linckiego czyli właściwie klasycznego kruchego, często z dodatkiem zmielonych orzechów) i warstwy makaronikowej (beza z mielonymi orzechami). I orzeszka. No i oczywiście są przepyszne :)

Orzeszek możecie dać dowolny, podobnie jak dowolne zmielone orzechy możecie dodać do makaronika. Ja najbardziej lubię z włoskimi, ale np. migdały są równie dobrą opcją.

Orzechy lineckie


250 g mąki lub 150 g mąki i 100 g zmielonych orzechów
150 g masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

2 białka
200 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów

Mąkę, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić. Rozwałkować cienko, wycinać kółka lub kwiatki, znów schłodzić.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Do piany dodać zmielone orzechy, wymieszać delikatnie. Na schłodzone ciasteczka wyciskać rękawem cukierniczym po porcji masy, na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć orzeszek, piec ok. 20 min. w 160'C (do lekkiego zrumienienia).

3 komentarze

  1. Ciasteczka wyglądają pięknie. Zastanawiam się, czy zamiast orzechów nie można użyć migdałów.
    Znakomity blog - wreszcie polskie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za mile slowa! Oczywiscie, ze mozna uzyc migdalow ☺ Wloskie, laskowe, migdaly - wszystko bedzie rownie dobre ☺ Pozdrawiam serdecznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania!