Dla Doroty S. :)
Gdy w kuchni zapach truskawek przeplata się z zapachem ogórków małosolnych to znak, że zaczyna się lato. Gdy lato w pełni małosolne wciąż smakują doskonale :) Uwielbiam je ot tak, jedzone prosto z kamieniaczka (albo ze słoika, właściwie nawet częściej robię je w 2,5 litrowym słoju), kładę na kanapki, dodaję do sałatek. Robię je latem raz w tygodniu, najbardziej lubię takie 1-2 dniowe, ale i te mocniej ukiszone, tygodniowe są przepyszne :)
Ogórki małosolne
1 kg ogórków (najlepiej malutkich)
kwiat kopru + 1 łyżeczka ususzonych ziaren kopru (lub sam kwiat lub same suszone ziarna)
ok. 2-3 cm kawałek korzenia chrzanu
1 liść chrzanu
3-4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)
1 l wody
1 łyżka soli (czubata)
Ogórki umyć. Chrzan obrać i przekroić na 4 słupki. Czosnek obrać, można przekroić. Na dno naczynia (kamieniaczek lub słój) wrzucić kwiat kopru, 1/3 czosnku, chrzanu, gorczycy i ziaren kopru. Ułożyć ogórki, na górę dać resztę przypraw i liść chrzanu. Sól rozpuścić we wrzątku, zalać ogórki (wody na małosolne nie studzimy). Przykryć gazą. I już :)
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!