A dziś przepis na żurek, który przyrządzamy na przygotowanym zakwasie. Żurek postny gotujemy oczywiście na wodzie i jarzynach i raczej go nie zabielamy, ten wielkanocny ugotujemy na wędzonce i podamy zabielony, z białą kiełbasą oraz gotowanymi jajkami. U mnie w domu żurek z białą kiełbasą i jajkiem je się na wielkanocne śniadanie, wiem jednak, że w wielu domach zupa jest dopiero na obiad. A jak to jest u Was? :-)
Żurek wielkanocny
2-3 szklanki zakwasu żurkowego (w zależności od tego jak kwaśny i jak gęsty żur lubimy)
1 l wody*
garść suszonych borowików
100 g wędzonki (doskonałe będą wędzone żeberka, może być też boczek) lub suszonego mięsa
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
4 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta kminku
sól
1 szklanka kwaśnej śmietany
Do podania:
biała kiełbasa
jajka ugotowane na twardo
Grzyby namoczyć na noc (w ciepłej wodzie). Na włoszczyźnie, opalonej nad gazem cebuli i wędzonce ugotować wywar (wystarczy pogotować ok. 1 h na małym ogniu). Dodać przyprawy, zioła, pokrojone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku - pogotować kilka minut. Dodać zakwas, dokładnie wymieszać, zagotować. Po kilku minutach zestawić z ognia, dodać kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszać. Podawać z białą kiełbasą oraz pokrojonymi w ćwiartki jajkami.
*Jeśli na Święta gotujemy szynkę, można do przyrządzenia żurku użyć wody, a właściwie wywaru, z jej gotowania, będzie jeszcze smaczniej!
[…] Żurek wielkanocny […]
OdpowiedzUsuń[…] dzień przemieszać. Po 3-4 dniach żur powinien być gotowy, wtedy możesz już zabierać się za świąteczny żurek […]
OdpowiedzUsuń