Historii o powstaniu katarzynek jest kilka, jeden natomiast charakterystyczny kształt, odróżniający katarzynki od innych pierniczków - sześć złączonych kółek. Wypiekane są podobno, jak inne toruńskie pierniki, od ponad 700 lat, więc i legend, objaśniających, co ów nietypowy kształt miałby oznaczać jest mnóstwo. Każdy może wybrać coś dla siebie :-)
I oczywiście warto upiec katarzynki w domu. Przepis Barbary Bytnerowiczowej, który podaję, to przepis na katarzynki, jakie znamy z dzieciństwa, to dokładnie ten smak! Trzeba się jednak pospieszyć, bo pierniczki te, jak zresztą wszystkie pieczone na miodzie są po upieczeniu bardzo twarde, potrzebują nieco czasu, żeby nawilgnąć. Wtedy są przepyszne :-)
Katarzynki:
200 g miodu
1 łyżeczka przypraw do piernika (dałam kopiatą łyżkę)
2-3 łyżki karmelu (dla koloru)
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do płynnego miodu dodać cukier, karmel, rozpuścić. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia oraz jajko, dobrze wymieszać. Zagnieść z mąką. Ciasto rozwałkować na 5-10 mm (raczej grubiej niż cieniej), wykrawać foremką pierniczki, posmarować każdy pierniczek wodą, piec ok. 10-12 min. w 190'C. Włożyć do puszki lub pudełka, zamknąć i odstawić na min. tydzień do zmięknięcia. Można polukrować lekkim lukrem na bazie wody.
PS. Katarzynki rzutem na taśmę biorą udział w Korzennym Tygodniu Ptasi oraz Festiwalu Pierniczków Madzi :-) I jeszcze raz ogromnie dziękuję Basiu za katarzynkowe foremki :-)
-----------------------------------------------
ENGLISH PLEASE:
Katarzynki gingerbreads:
200 g honey
1 tbsp your favourite gingerbread spices mix
2-3 tbsp caramel
100 g icing sugar
1 egg
400 g plain flour
3 tsp baking powder
Put the honey, sugar and caramel into the pan and stir over a low heat until the sugar dissolves. Add the mixture to the dry ingredients and mix together. Add an egg and stir in until it forms a stiff dough. Roll out to 5-10 mm thick, then cut out with katarzynki cutters. . Put the cookies on the baking paper, leaving cca 2 cm gap between each. Bake in the preheat (190'C) oven for 10-12 min.
-----------------------------------------------
ENGLISH PLEASE:
Katarzynki gingerbreads:
200 g honey
1 tbsp your favourite gingerbread spices mix
2-3 tbsp caramel
100 g icing sugar
1 egg
400 g plain flour
3 tsp baking powder
Put the honey, sugar and caramel into the pan and stir over a low heat until the sugar dissolves. Add the mixture to the dry ingredients and mix together. Add an egg and stir in until it forms a stiff dough. Roll out to 5-10 mm thick, then cut out with katarzynki cutters. . Put the cookies on the baking paper, leaving cca 2 cm gap between each. Bake in the preheat (190'C) oven for 10-12 min.
pienkne Monis :D
OdpowiedzUsuń